Final Cut Studio 3: snel en solide

Het duurde twee jaar voordat de upgrade van Apple’s edit suite voor professionals het licht zag: Final Cut Pro 3. Apple heeft weinig nieuwe functies aan de suite toegevoegd, maar heeft daarentegen de bestaande suite geoptimaliseerd, wat resulteert in een snellere en stabielere workflow.

Een feature die voor een aanzienlijke verbetering van de workflow zorgt in Final Cut Pro 7 (het montageprogramma van de suite) is de Share-functie. Daarmee kunnen gebruikers rechtstreeks vanuit de tijdlijn een video naar bijvoorbeeld Youtube exporteren of een blu-ray dvd branden. Inderdaad, Apple ondersteunt eindelijk het blu-ray format.  Maar er is hier een adder onder het gras: de Share-functie is de enige blu-ray-ondersteuning die Final Cut Studio de gebruiker biedt. Om écht een dvd volledig naar eigen smaak te authoren ben je binnen de suite aangewezen op DVD Studio Pro 4, maar dit programma biedt nog steeds geen ondersteuning voor blu-ray. Een flagrante omissie, gezien het feit dat Adobe’s Encore twee jaar terug al ondersteunig bood voor blu-ray authoring op Intel Macs.

Soundtrack Pro 3


Soundtrack Pro 3 (het audioprogramma van de suite) kent een aantal welkome nieuwe functies voor de video-editor. Bijvoorbeeld ‘Equalization matching’; een bekend probleem in de montage is een volumeverschil in dialogen, doordat personen niet op gelijke afstand van de microfoon hebben gestaan. Met behulp van Equalization matching, kun je het geluidsniveau van de ene persoon ‘plakken’ op de ander. Een ander typisch montageprobleem is een tekort of teveel aan audio om te matchen bij een stukje video. Dat lost ‘Time Stretch’ voor je op. Je kunt ermee audio oprekken of juist comprimeren, zonder dat de toonhoogte van het geluid verandert.


De Share-functie doet zijn rekenwerk op de achtergrond, dus duimendraaien terwijl je Mac aan het exporteren is, behoren nu tot het verleden. Je kunt zelfs in dezelfde sequense blijven werken die op dat moment geëxporteerd wordt.

Motion 4


Tot slot Motion 4: in deze nieuwe versie van het motion-graphicsprogramma heeft Apple geavanceerde schaduweffecten, reflecties en scherptediepte toegevoegd,  en is het een serieus alternatief geworden voor Adobe After Effects. Zeker als het gaat om snelheid en het gemak waarmee complexe motion graphics nu kunnen worden gemaakt. Maar om lekker te kunnen werken met Motion, heb je wel een zeer snelle Mac nodig, en een geavanceerde grafische kaart zoals de ATI Radeon HD 4870.

Conclusie: Apple heeft goed naar de gebruikers van Final Cut studio geluisterd. Maar bezitters van een Mac met een PowerPC processor hebben het nakijken: Final Cut Studio 3 werkt alleen op Intel based Macs. Voor blu-raycompressie zijn zij aangewezen op Adobe Encore.

Prijs: 999 euro inc. btw en verzendkosten


Wanneer je de tijd uitrekt van een audiobestand, kan je als eenheid kiezen uit seconden, tijdcode, samples, frames, of een percentage.

Systeemvereisten

  • Mac met een Intel processor
  • 1GB tot 4GB RAM (afhankelijk van type bronmateriaal)
  • ATI of NVIDIA grafische kaart
  • Schermresolutie van 1280x800 of hoger
  • Mac OS X v10.5.6 of later
  • 4GB harde schijfruimte voor alle applicaties (46GB voor de templates)
 
Website:
http://www.apple.com/nl/finalcutstudio/
Dit artikel is geplaatst in Publish